POPRADSKÉ PLESO: Pri výcviku lavínových psov je dôležitá súhra so psovodom

04.02.2008 Poprad

Vysoké Tatry 4. februára (TASR) - Štekot psov, jasné povely psovodov, ale aj hmla a drobné sneženie sprevádzali dnešný praktický úvod medzinárodného kynologického seminára záchranárov na Popradskom plese vo Vysokých Tatrách.
Dostatok snehu v okolí Popradského plesa využívajú na precvičenie a záverečné skúšky psovodi so štvornohými zverencami zo štyroch krajín. Na seminári, ktorý vyvrcholí v piatok 8. februára, je 25 lavínových psov Horskej záchrannej služby, traja sú z Policajného prezídia, so štyrmi psami prišli zhodne záchranári z Česka a Poľska a po prvý raz sa zúčastňuje na seminári aj dvojica psov so psovodmi z Nemecka. Bulhari avizovanú účasť odvolali 3. februára.
Skúsený psovod z Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách Ladislav Gardošík na margo výcviku lavínových psov pre TASR uviedol, že hlavná časť prípravy je individuálna. Je to dlhodobý proces, od výberu šteňaťa cez výcvik až po previerky, ktoré sú raz ročne. Na otázku, aký má byť lavínový pes, Gardošík odpovedal, že \"predovšetkým nesmie byť ostrý. Odmalička je socializovaný. Psy sa nesmú medzi sebou biť, musia vedieť dobre aportovať a vari najdôležitejší pri tejto činnosti je vzťah psovoda so psom\".
Gardošíkov trojročný pes Jato preukázal, že má ľudí rád. Na pokyn sa predstavil priateľským štekotom a nechal sa aj pohladiť. Jato má sebou už viacero \"ostrých\" akcií v teréne. Vyhrabať spod snehu živého človeka sa mu zatiaľ nepodarilo.
Na otázku, aká je šanca prežiť pod lavínou, záchranár konštatoval, že existuje reálny graf časovej závislosti prežitia. \"Do 15 minút je úspešnosť takmer 90-percentná, potom prudko klesá, preto je dobré, keď je k dispozícii vrtuľník a pes je nasadený čo najskôr. \"
Inštruktorom výcviku lavínových psov je Peter Garaj zo strediska HZS v Jasnej. Na otázku, kedy sa začína s výcvikom, odpovedal, že dôležitý je už výber psíka. Psovodi vyberajú šteňatá zo služobného alebo iného chovu. \"Výcvik trvá viac ako rok. Je to dlhodobý proces. Pes musí zvládnuť predpísanú metodiku. Nasleduje týždňový kurz ukončený skúškami. Ak nie je pes dostatočne pripravený, môže absolvovať skúšky zase o rok. \"
 

Vyberte región